Бібліотека Комунального закладу "Телепинський ліцей Кам'янської міської ради Черкаської області"

четвер, 12 січня 2023 р.

   

   Писала не заради визнання: історія геніальної мисткині Марії Приймаченко
   12 січня день народження геніальної художниці МАРІЇ ПРИЙМАЧЕНКО. У зоряному небі є мала планета 14624, що носить її ім'я.
  Марія Примаченко - одна з найталановитіших представниць наївного мистецтва у світі.  Художниця прославила Україну своїми творами, які підкорили Париж, Лондон, Монреаль і Прагу. Сама мисткиня була простою жінкою, яка усе життя прожила у селі Болотня на Київщині. 
  У 1937-му, коли картини Марії Примаченко виставляли у Парижі, всесвітньо відомий художник Пабло Пікассо зауважив, що якби вона жила у Франції, то стала б знаменитішою за нього.
   Художній світ Марії Примаченко  населений найрізноманітнішими істотами, що приходили до неї у снах. Зубаті, багатоногі й багаторогі, інколи з десятком очей чи довжелезними язиками…  Особливістю творчості художниці у «Звіриній серії» є те, що майже усі істоти є позитивними: у них добрий погляд, лагідні очі та яскравий зовнішній вигляд. Лише іноді трапляються негативні персонажі, змальовані у темних, приглушених кольорах.
  Кольорова палітра художниці надзвичайно виразна та яскрава. Писала на звичайному ватмані гуашшю й аквареллю. Не любила чистого тла, вважала його неживим. Тло її картин завжди прикрашене або рисочками, або квітами чи рослинами, або ж лініями чи візерунками. Підписи до творів - своєрідні текстівки-промовки, які вона складала сама або ж підлаштовувала під свої картини народні приказки.
   Марія Примаченко померла у 1997 році у віці 88 років. Її творча спадщина нараховує понад 800 робіт, понад 500 з них зберігаються у Національному музеї українського народного мистецтва.
   Продовжувачем мистецької справи Марії Примаченко був її єдиний син Федір (1941-2008), який вчився малярству у  матері та також працював у стилі наївного мистецтва.
   

Немає коментарів:

Дописати коментар